استفاده از رویکرد مدیریت بار شناختی حافظه کاری

 

تئوری مدیریت بار شناختی حافظه کاری چیست؟

یک چالش کلیدی دانش‌­آموزان این است که حافظه­‌کاری[1] ظرفیت محدودی دارد. دلایل بسیاری وجود دارد که ممکن است حافظه‌‌کاری را بیش از حد درگیر کند. به عنوان مثال وقتی که دانش‌­آموزان با حجم زیادی از اطلاعات پیچیده روبه‌­رو می­‌شوند و از آن­ها خواسته می‌­شود که یکسری از مراحل حل مسئله را طی کنند، ممکن است حافظه‌­کاری آن­ها بیش از حد درگیر شود. وقتی که یک دانش‌­آموز دانش قبلی کمی در حافظه بلندمدت خود دارد، ممکن است که حافظه کاری او بیش از حد درگیر شده و فرآیند یادگیری دچار مشکل شود.

هدف استراتژی­‌هایی که تمرکزشان بر مدیریت بار شناختی[2] است، به حداقل رساندن بار شناختی نیست، بلکه بهینه سازی آن است-به حداقل رساندن اطلاعات غیرضروری و مطمئن شدن از اینکه حافظه کاری بر روی اطلاعاتی که آموزش داده شده است متمرکز باقی می‌­ماند. 

 

معلمان چطور از تئوری مدیریت بار شناختی حافظه کاری در کلاس درس استفاده می‌کنند؟

مفهوم بار شناختی حافظه­‌کاری کاربردهایی در آموزش دارد، برای مثال؛ اجتناب کردن از عوامل حواس پرتی یا اضطراب­‌هایی که ممکن است حافظه­‌کاری را بیش از حد درگیر کنند. معمان از روش‌­هایی برای مدیریت بار شناختی استفاده می­‌کنند برای مثال، تقسیم کردن محتوا به بخش‌­های قابل کنترل یادگیری، ایجاد چهارچوب‌­ها و ساختارهایی برای حمایت از فهمیده شدن محتوای کلیدی، فکر کردن به اقتصاد زبانی[3] هنگام ارائه دستورالعمل‌­های شفاهی و از بهم ریختگی درآوردن محتوای ارائه‌­ها.

در این مقاله به سه تمرین خاص که معلمان استفاده می­‌کنند تا بار شناختی را مدیریت کنند اشاره می­کنیم:

  • استفاده از مثال‌های حل شده برای هدایت دانش‌­آموزان به منظور به کارگیری و توسعه دانش.

  • استفاده از چارچوب­‌ها و موارد دیگر مانند پیام­‌ها، نشانه­‌ها و دستورالعمل­‌های هدفمند به منظور کمک به دانش‌آموزان برای جابه­‌جا شدن بین ظرفیت­‌های حافظه‌­کاری مورد نیاز برای فعالیت­‌های متفاوت.

  • همکاری دانش‌­آموزان با یکدیگر به منظور شریک شدن در سختی­‌های فعالیت­‌های همراه با حل مسئله.

 

 

  1.  استراتژی مثال­‌های حل شده

در استراتژی مثال­‌های حل شده، توضیحات مرحله به مرحله و قدم به قدم انجام یک فعالیت برای رسیدن به راه‌­حل مشخص نهایی و هم­چنین پروسه‌­ی تکمیل یک فعالیت ارائه می‌­شود. این­ها معمولا شامل نمودارهایی هستند که هر مرحله را به تصویر می­‌کشند. گفته می‌­شود که این استراتژی منجر به ایجاد بار شناختی بیش از حد برای حافظه­‌کاری نمی‌­شود زیرا هنگامی که دانش‌­آموزان به تازگی یک رویکرد را یادگرفته‌­اند، از آن­ها خواسته نمی‌­شود تا به حل مسئله بپردازند و درواقع این روش به فهمیدن و به کارگیری دانش توسط دانش‌­آموزان کمک می­‌کند. در این رویکرد اطلاعات اغلب کمرنگ می‌­شوند؛ بدین معنی که به مرور زمان توضیحاتی که توسط مثال­‌ها ارائه می­‌شوند کاهش می­‌یابند. در برخی مواقع مثال­‌هایی که به روشی اشتباه حل شده‌­اند به دانش‌­آموزان ارائه می­‌شود و از آن­ها خواسته می­‌شود تا خطاهای موجود در مثال حل شده را شناسایی کنند.

  • یک مثال کاربردی:

آقای کاظمی هنگام آموزش محاسبات تیتراسیون درس شیمی به دانش‌­آموزان، به آن­ها نشان می‌­دهد که چطور اطلاعات درون یک سؤال را در یک ساختار جدول مانند سازمان­دهی کنند. در این روش مراحل کلی انجام محاسبات به بخش­‌های کوچک‌تر تقسیم می‌­شود و به این ترتیب به دانش‌­آموزان کمک می‌­شود تا مطمئن شوند که هر مرحله را به ترتیب درست تکمیل کرده­‌اند. آقای کاظمی همیشه هنگام تدریس این مورد به دانش‌­آموزان به آن­ها نشان می­‌دهد که چطور از جدول به درستی استفاده کنند.

 

  1. استراتژی چارچوب­‌ها، راهنمایی و دستورالعمل بر پایه الگو

موضوع‌­های درسی و برنامه­‌های آموزشی بسیاری وجود دارند که منجر به درگیرشدن بیش از حد حافظه­‌کاری می‌­شوند، به خصوص هنگام یادگیری یک موضوع جدید. تکنیک­‌های بسیاری وجود دارند که معلمان برای حمایت دانش‌­آموزان از آن­ها استفاده می‌­کنند. بسیاری از این تکنیک‌­ها طراحی شده‌­اند تا دانش‌­آموزان بر اطلاعات کلیدی تمرکز کنند، آن­ها را در طی یک پروسه راهنمایی کنند و به آن­ها کمک کنند تا اطلاعات را ذخیره و سازمان­دهی کنند.

در این نوع رویکردها معمولا از نوعی راهنمایی استفاده می­‌شود که دانش‌­آموزان را هنگامی که مشغول انجام فعالیتی می­‌شوند هدایت کنند. هدف این رویکردها این است که با دستورالعمل­‌هایی که ارائه می‌­شود بارشناختی حافظه کاری کاهش یابد. این روش ممکن است شامل پیام‌­ها، نشانه­‌ها و دستورالعمل­‌ها، تعریف‌­ها، الگوها و ابزارهایی باشد که به عنوان منابع به انجام یک فعالیت‌­ کمک می­‌کنند.

  • یک مثال کاربردی:

هنگامی که خانم احمدی مشغول خواندن یک متن برای کلاس است، آن متن را به قسمت­‌های قابل کنترل تقسیم می­‌کند تا مفاهیم دشوار را برای دانش‌­آموزان توضیح دهد. دانش‌­آموزان نیز از یک کاربرگ تمرین که اصطلاحات کلیدی را مشخص می­‌کند کمک می‌­گیرند و ایده‌های متن را به ترتیب سازمان­دهی کرده و ایده‌­های اصلی متن را مشخص می‌کنند.

  1. استراتژی حل مسئله شراکتی

در فعالیت­‌های همراه با حل مسئله شراکتی، دانش‌­آموزان با یکدیگر کار می‌­کنند تا یک مسئله و یا یک فعالیت پیچیده را کامل کنند.

  • یک مثال کاربردی:

هنگام یادگیری معادلات درجه دوم، به دانش‌­آموزان اطلاعات ناتمام داده می­‌شود، که بدین معنی است که برای حل مسئله آن­ها باید با یکدیگر کار کنند. مقدارهای معادلات بین دانش‌آموزان توزیع می­شود (برای مثال برای -15x2 ، هر شخص -5x2 را دریافت می­‌کند). به جای اینکه همه اطلاعات در دسترس دانش‌­آموزان باشد، افراد گروه به اطلاعات دیگران برای حل مسئله نیز احتیاج دارند.

 

 

در این مقاله به تکنیک مدیریت بار شناختی حافظه‌کاری پرداختیم و استراتژی‌­های متفاوت آن را مورد بررسی قرار دادیم. در مقالات بعدی به دیگر تکنیک‌­های علوم شناختی که در کلاس درس قابل استفاده هستند اشاره خواهیم کرد.

 


[1] حافظه ای که در آن ذخیره کردن، تمرکز کردن و دستکاری اطلاعات در دسترس برای مدت زمان محدودی (چند ثانیه) انجام می‌­شود

 

[2] بار شناختی به مقدار اطلاعاتی مربوط می­‌شود که حافظه کاری در هر زمان می­تواند در خود نگه دارد (Cognitive load)

 

[3] توضیح مترجم: منظور تعداد لغات و پیچیدگی جملات استفاده شده است.

 

 

 

  •  این مطلب با عنوان COGNITIVE SCIENCE APROACHES IN THE CLASSROOM: A REVIEW OF THE EVIDENCE در وبسایت educationendowmentfoundation منتشر شده و با عنوان «استفاده از رویکرد مدیریت بار شناختی حافظه کاری» توسط نسترن کاظمیان، پژوهشگر حوزه‌ی علوم شناختی، ترجمه شده است. وب سایت راهنما آکادمی آن را در تاریخ 26 آبان1400 با همان عنوان منتشر کرده است.

 

سبد خرید

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش