تصویر بدنی چیست و رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی چگونه به آن صدمه می‌زنند!

تصویر بدنی به معنی احساس و فکری است که ما نسبت به بدن و فیزیک خودمان داریم. گاهی ممکن است نگران این باشیم که ظاهرمان چطور به نظر می‌رسد و دوستانمان راجع به بدن ما چه فکری می‌کنند. اگر شما هم با تصویربدنی خودتان دچار چالش هستید، در ادامه تعدادی توصیه داریم که می‌تواند به شما کمک کند.

تصویر بدنی چیست؟

تصویر بدنی احساس و فکری است که نسبت به بدن خودمان داریم، و اینکه فکر می‌کنیم دیگران ما را چه طور می‌بینند. ممکن است متوجه شده باشید که در زندگی زمان‌هایی هست که بدن خودتان را یا بخش‌هایی از آن را دوست دارید، و در مقابل زمان‌هایی نیز هستند که درباره‌ی ظاهرتان احساس خوبی ندارید. تصویر بدنی فقط مربوط به وزن نیست و نگرانی درباره‌ی تصویر بدنی می‌تواند شامل چیزهای دیگری نیز بشود، مثل:

  • مقایسه‌ی ظاهر خودتان با دوستانتان یا افرادی که در شبکه‌های اجتماعی دنبال می‌کنید

  • اینکه پذیرش و دوست داشتن بدنتان برایتان دشوار باشد

  • اینکه احساس کنید مدل بدن شما در هیچ رسانه‌ای نشان داده نمی‌شود

  • پنهان کردن بدنتان به دلیل اینکه از آن خجالت می‌کشید

  • مشکل در پیدا کردن لباس‌هایی که مناسب شما باشد

  • اینکه احساس کنید بدنتان درک نمی‌شود، مخصوصا اگر معلولیتی داشته باشید ومردم شروع ‌کنند درباره‌ی چیزهایی مثل اینکه چرا از ویلچیر استفاده می‌کنید حدس و گمان بزنند

  • اینکه احساس کنید به اندازه‌ی کافی جذاب نیستید

  • اینکه خال‌ها یا ماه گرفتگی‌های مادرزادی، جای زخم‌های جراحی و یا جای جوش روی احساساتان درباره‌ی ظاهرتان تاثیر بگذارد

  • اینکه احساس کنید بدنتان در تناسب با جنسیتتان نیست

این افکار درباره‌ی ظاهر اغلب تحت تاثیر چیزهایی هستند که در اطرافمان وجود دارد، که این ممکن است چیزهایی باشد که هرروزه در شبکه‌های اجتماعی می‌بینیم، یا شخصیت‌هایی که در فیلم‌های تلوزیونی می‌بینیم، و یا تبلیغات زیبایی. همه‌ی اینها می‌تواند در شکل دهی احساس ما نسبت به ظاهرمان دخیل باشند.

 

سایر چیزهایی که می‌توانند تاثیرگذار باشند، عبارتند از:

  • رسانه‌هایی که فقط یک شکل خاص از بدن را به عنوان بدن مناسب و سالم معرفی می کنند و سایر شکل های بدنی را به طور کلی نادیده می گیرند و تصویری از انواع بدن ها نشان نمی دهند

  • نظرات دوستان و اعضای خانواده درباره‌ی ظاهر

  • شبکه‌های اجتماعی که به ما القا می‌کنند تصویر بدنی عالی و بدون نقص چگونه باید باشد

  • لباس هایی که فقط اندازه‌ی نوع خاصی از بدن ها هستنند

  • تبلیغات، شرکت های حیطه ی سلامتی و یا حتی درس هایی که ممکن است در مدرسه راجع به «بدن سالم» یاد گرفته باشیم (مثلا اینکه فقط بدن لاغر به عنوان بدن سالم معرفی شود)

 

اگر احساس می کنید که هرروز دارید بدنتان را با آنچه که در اطرافتان می بینید مقایسه می‌کنید بدانید که تنها نیستید. بسیاری از ما تحت تاثیر آنچه که در اطرافمان است هستیم، که می‌تواند روی سلامت روان ما اثر بگذارد.

 

تصویر بدنی چگونه می‌تواند روی سلامت روان ما اثرگذار باشد؟

اگر شما هم این فکرها و احساسات را راجع به ظاهرتان دارید، ممکن است که شما هم با تصویر بدنی‌تان دچار مشکل باشید و ممکن است که فعالیت‌های روزمره‌ای مثل خوردن، لباس پوشیدن و بیرون رفتن با دوستان برایتان دشوار شود.

این اتفاق ممکن است در برهه‌های خاصی از زندگیتان اتفاق بیفتد و یا به طور مداوم در تمام طول زندگیتان وجود داشته باشد، اما داشتن چنین افکاری در دوران بلوغ رایج تر است. در دوران بلوغ بدن شما هورمون‌هایی آزاد می‌کند که شما را نسبت به ظاهر خودتان و ظاهر بقیه‌ی افراد هشیارتر می‌کند. این تغییرات برای همه اتفاق می‌افتند، و گاهی ممکن است که باعث شوند احساس اضطراب زیادی کنید یا احساس کنید کنترل زندگیتان را از دست داده‌اید.

نگرانی بیش از حد درباره‌ی تصویر بدنی می‌تواند منجر به احساساتی که در زیر آمده شود:

  • عزت نفس پایین

  • افسردگی

  • اضطراب

  • انزوا

  • اختلالات خوردن

  • وسواس درباره‌ی ظاهر

اختلال بدشکلی بدن

اختلال بدشکلی بدن، یعنی زمانی که شما به طور دائم درباره‌ی نواقص ظاهری خودتان احساس نگرانی می‌کنید، روی بخش‌هایی از بدنتان بیش از حد تمرکز می‌کنید و دائما خود را با دیگران مقایسه می‌کنید.

گاهی وقتی با تصویر بدنیتان دچار مشکل هستید، ممکن است عادات غذاییتان را تغییر دهید، چرا که به این ترتیب احساس می‌کنید روی ظاهر خودتان کنترل بیشتری دارید. این تغییر می‌تواند شامل نوع غذایی که می‌خورید، مقدار غذا و یا دفعات خوردن غذا باشد. اگر احساس می‌کنید که عادات غذاییتان و رابطه‌تان با غذا زندگی‌تان را بیش از حد تحت تاثیر قرار داده و زندگی را برایتان دشوار کرده است، ممکن است که دچار اختلال خوردن شده باشید.

همه‌ی ما در دوره‌هایی از زندگی نسبت به ظاهرمان نگرانی‌هایی پیدا می کنیم که کاملا طبیعی است. اما اگر هر کدام از موارد زیر را تجربه می‌کنید، بدانید که متخصصانی هستند که می‌توانند به شما برای غلبه بر این احساسات کمک کنند:

 

اگر نگران ظاهر خودتان هستید، چه کار باید بکنید؟

نخست بدانید که کاملا طبیعی است گاهی نسبت به ظاهر خودتان احساس خوبی نداشته باشید. اکثر ماها در دوره‌‌هایی از زندگی چنین احساسی را تجربه کرده‌ایم.

اما مهم است که به خاطر داشته باشیم که تنها یک نوع خاص و تعریف شده از زیبایی وجود ندارد، هر کس زیبایی را به شکل متفاوتی می‌بیند. و تنها یک ظاهر درست و یک ظاهر غلط نداریم. اما اگر در این زمینه دچار چالش و سختی شده‌اید، نکاتی که در ادامه آمده است، می‌تواند کمکتان کند:

  • با خودتان مهربان باشید و سعی کنید که خودتان را با تصاویر که در اینترنت و مجلات می‌بینید مقایسه نکنید، و بدانید که این تصاویر اغلب ویرایش شده‌اند تا بی نقص به نظر برسند و این تصاویر واقعیت ظاهر افراد را نشان نمی‌دهند.

  • ببینید که آیا شبکه‌های اجتماعی که عضو آن هستید روی احساس شما درباره‌ی بدنتان تاثیر می‌گذارد یا نه؟ ممکن است فشار زیادی را از طریق اینترنت برای «بی نقص» به نظر رسیدن احساس کنید. دنبال کردن اینفلوئنسرهایی که راجع به تصویر بدنی مثبت صحبت می‌کنند، می تواند به شما احساس بهتری درباره‌ی ظاهرتان بدهد و باعث شود اوقاتی را که در اینترنت صرف می‌کنید اوقات مثبت تری باشند.

  • روی آن قسمت هایی از خودتان و بدنتان که بیشتر دوستش دارید تمرکز کنید.

  • با افرادی زمان بگذارنید که باعث می‌شوند احساس مثبتی نسبت به خودتان داشته باشید، گاهی ممکن است نوشتن چیزهای مثبتی که دیگران راجع به شما می‌گویند احساس خوبی بهتان بدهد، ولی فراموش نکنید که این چیزهای مثبت لزوما قرار نیست راجع به ظاهر شما باشد. دیگران به خاطر چیزهایی متعدد دیگری هم برای شما ارزش قائلند و شما در ظاهرتان خلاصه نمی‌شوید.

  • فکر کنید که اگر دوستتان با ظاهرش به مشکل خورده و با شما درد و دل می‌کند به او چه می گویید و چه توصیه ای می‌کنید؟ زمانی که خودتان نیز دچار چنین چالشی می‌شوید و افکار منفی دارید، سعی کنید که این توصیه را به خاطر آورید.

  • با کسی که مورد اعتمادتان است صحبت کنید. این فرد می‌تواند والدینتان یا اعضای خانواده و فامیل، مانند پسردایی،دختردایی، پسرعمو و ... و یا بزرگترها مثل خاله‌ها و عمه‌ها، دایی‌ها و عموها و ...باشد. خارج از خانواده نیز افرادی مثل معلمتان، دوست خوانوادگی یا مثلا دوستی که از باشگاه و ... می‌شناسید باشد.

اگر به هیچ وجه نمی‌توانید با بخشی از بدنتان کنار بیایید و به طور خاص نگران یک بخش به خصوص از بدنتان هستید، با پزشکتان مشورت کنید، او به شما گوش خواهد داد و ممکن است درباره‌ی خدمات حمایتی که وجود دارد بهتان پیشنهادی بدهد و یا درمان خاصی برای احساسی که دارید ارائه کند.

تصویر بدنی مثبت

تصویر بدنی مثبت جنبشی است که به دنبال این است که تمام بدن‌ها را فارغ از اینکه به چه شکل، نوع و اندازه‌ای که هستند بپذیریم. این جنبش به دنبال این است که انوع بدن‌ها در جاهای مختلف مثل شبکه‌های اجتماعی نشان داده شوند تا مردم تشویق شوند بدن خود را به آن شکلی که هست بپذیرند. اگر شما هم با تصویر بدنی خود دچار چالش هستید، تلاش برای داشتن نگرش مثبت می‌تواند به شما کمک کند. اگر نسبت به ظاهر خود با نگاهی مثبت بیندیشید، اعتماد به نفس و راحتی بیشتری را تجربه خواهید کرد. تغییر دادن تفکرمان درباره‌ بدن و ظاهرمان امر زمان بری است، و ممکن است برخی روزها بسیار دشوار به نظر برسد. اما ایرادی ندارد. پذیرش بدنمان یک پروسه و فرآیند است که طبیعی است نیازمند زمان باشد.

چطور می‌توانید به دوستتان که با تصویر بدنی‌اش مشکل دارد کمک کنید؟

اگر دوست یا عضوی از خانواده‌تان هست که با تصویر بدنی‌اش مشکل دارد، می‌توانید به کمک راه‌هایی که در ادامه به آن اشاره‌ می‌کنیم از آن‌ها حمایت کنید و کمکشان کنید:

 با آنها صحبت کنید و تشویقشان کنید که به جای تمرکز روی اینکه چطور به نظر می‌رسند روی چیزهایی که درباره‌ی خودشان دوست دارند و کارهایی که می‌توانند انجام دهند تمرکز کنند. به آنها کمک کنید که نکات روشن را ببینند، به آنها بگویید که چه چیزهایی را راجع بهشان دوست دارید، چیزهایی مثل اینکه چقدر دوست و همراه خوبی هستند، اینکه می‌توانند دیگران را بخندانند و به دیگران اهمیت می‌دهند.

اگر برایتان سخت است و نمی‌دانید در این رابطه چه باید بگویید، یک روش دیگر این است که با همدیگر بنشینید و یک لیست از نکات مثبت دوستتان بنویسید. آنها می‌توانند در روزهایی که با ظاهرشان به مشکل خوردند به این لیست رجوع کنند و ویژگی‌های خوبشان را برای خودشان یادآوری کنند.

با دوستتان مقابل یک آینه بنشینید. با همدیگر از بدنتان به خاطر همه‌ی کارهای مثبتی که برایتان انجام می‌دهد تشکر کنید. شاید این کار برایتان در ابتدا عجیب و خنده‌دار برسد، اما با انجام اینکار به همراه یکدیگر، می‌توانید دوستتان را تشویق کنید و به او نشان دهید که چگونه باید چیزهای مثبت را در بدنش ببیند. این کمک می‌کند که دوستتان یادبگیرد خودش را دوست داشته باشد.

در فضای مجازی از دوستتان حمایت کنید تا فضای مثبتی را تجربه کند. اگر می‌دانید که دوستتان اوقات سختی دارد، می‌توانید به او پیام دهید و به او یادآوری کنید که چقدر برایتان مهم است و فکر می‌کنید که چقدر انسان خوب و درخشانی است.

اگر فکر می‌کنید که دوستتان بیش از حد تحت فشار است، تشویقش کنید که از یک پزشک یا متخصص مربوطه کمک بگیرد.

 

پی‌نوشت‌ها:

این مطلب با عنوان BodyImage در وب‌سایت  یانگ مایندز (https://youngminds.org.uk/)  منتشر شده است و با عنوان «تصویر بدنی چیست و رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی چگونه به آن صدمه می‌زنند» توسط رقیه ملکی ترجمه شده است. وب سایت راهنما آکادمی  آن را در تاریخ 21 فروردین 1400 با همان عنوان منتشر کرده است.

سبد خرید

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش