10 مهارت زندگی که همه ی نوجوانان باید بدانند

آیا فرزندان شما این مهارت های ضروری را می دانند؟

والدین همواره نگرانند که فرزند نوجوانشان بتواند مهارت های لازم برای یک زندگی موفق را کسب کند. سوالی که برای والدین پیش می‌آید این است که چگونه بفهمند که در توسعه‌ی مهارت های زندگی فرزند نوجوانشان باید به دنبال چه باشند؟ پاسخ کوتاه «پیشرفت» است. والدین باید شاهد پیشرفت و ترقی نوجوانان در توسعه‌ی 10 مهارت اصلی زندگی بوده و بدانند چطور می توانند آنها را در این مسیر کمک کنند. اما در عین حال والدین باید واقع گرا بوده و خلق و خوی فرزندشان، مدل یادگیری او، و شرایط خاصش را نیز در نظر بگیرند و انتظارات خود را مطابق با شرایط فرزندشان تنظیم کنند.

بدترین رویکردی که خانواده می تواند نسبت به این مجموعه ی مهارت‌های زندگی داشته باشد، این است که با موعظه، سخنرانی و صحبت بیش از حد درباره‌ی آنها فرزندشان را کلافه کنند. این کار مانند آن است که به سمت  نوجوان میوه و سبزیجات پرتاب کنیم و با این کار تصور کنیم که برای او تغذیه ی مناسبی تدارک دیده‌ایم! پس توجه داشته باشید که به جای موعظه‌ی بیش از حد، از فهرست زیر به عنوان یک راهنما استفاده کنید. و از نکات ارائه شده برای داشتن مکالمه‌ای سازنده با نوجوان خود بهره ببرید.

مهارت اول

انگیزه‌مند بودن برای رسیدن به اهداف شخصی: این مهارت شامل ابتکار عمل، مشارکت فعال، تمایل به کسب تجربیات جدید، تداوم و پافشاری در مسیر رسیدن به اهداف، اخلاق کاری، تعهد و انگیزه برای دنبال کردن علائق و توسعه ی فردی است.

مهارت دوم

فعالیت‌های اجرایی: این مهارت شامل برنامه ریزی برای آینده، ساماندهی، اجرا و تکمیل پروژه ها، تصمیم گیری‌های آگاهانه، قضاوت، تمرکز و نظارت بر خود است. اما در نظر داشته باشید که نیمی از اتصالات عصبی قشر پیشانی در اوایل دوران بلوغ از کار می افتند پس طغیان های بی منطق جزو طبیعت نوجوانیست.

 

مهارت سوم

زندگی مستقل و داشتن اعتماد به نفس:  این مهارت شامل مدیریت فردی مثل مدیریت پول، آشپزی، لباس شستن، حمل و نقل و ... است.

توجه داشته باشید که نوجوانان گاهی برای انجام این کارها اعتراض می کنند اما والدین باید در هر حال بر این موارد تاکید کنند.

           مهارت چهارم

            مهارت های علمی:  این مهارت‌ها شامل مهارت پایه برای کسب اهداف تحصیلی متناسب با سن خود، کنجکاوی فکری، عادات تحصیلی خوب و ارزش قائل بودن برای یادگیری است.

کیفیت کار دانش آموزان در مدرسه به خصوص در راهنمایی و اوایل دوران بلوغ ممکن است تا حدودی با مشکل مواجه شود اما تحصیلات به حدی در اولویت است که والدین می بایست تمام تلاش خود را به کار گیرند تا اطمینان یابند فرزندشان  با مدرسه پیوند یافته، عادات انجام تکالیف برای خود ایجاد کرده، با معلمین ارتباط برقرار می کند و تکالیفی که از او خواسته شده را انجام می دهد.

 

مهارت پنجم

تناسب اندام و عادات سالم:  خود مراقبتی، ورزش، خواب، تغذیه، و به طور کلی حفظ سلامت و همچنین پرهیز از انجام اعمال پر ریسک اعم از مصرف مواد مخدر و الکل و ... و پرهیز از استفاده ی بیش از حد از شبکه‌های اجتماعی از جمله موارد این مهارت است.

توجه داشته باشید که والدین تنها تا حدی می توانند رفتار فرزندان را کنترل کنند اما در عوض می توانند منابع در دسترس فرزندانشان را مدیریت کنند، مثلا می توانند غذای سالم برای فرزندشان تهیه کنند، استفاده از شبکه های اجتماعی را محدود کنند، بر فعالیت ورزشی در کل سال تاکید داشته باشند و از عواقب مصرف مواد مخدر با فرزندشان صحبت کنند.

 

مهارت ششم

آگاهی عاطفی: تشخیص و ابراز متناسب احساسات، همدردی با دیگران، توانایی کنترل عواطف ناگهانی و سازش با عواطف منفی از موارد این مهارت هستند.

توجه داشته باشید که به دلیل اختلالات خلقی حاصل از هورمون ها و عدم بلوغ کافی در مرکز کنترل عواطف در مغز، نوجوانان گاهی دچار سردرگمی و اظطراب می گردند و والدین باید تلاش کنند تا در چنین مواقعی از فرزندشان حمایت کنند و الگوهای مناسبی برای پرورش این مهارت ها باشند.

 

مهارت هفتم

مهارت های اجتماعی: توانایی ارزیابی شرایط درون فردی، مشارکت با دیگران، مهارت های ارتباطی، مهارت حل اختلاف، توانایی بررسی شرایط از زوایای مختلف و ارزیابی فردی دقیق در گروه از جمله موارد این مهارت هستند.

توجه داشته باشید از آنجا که نوجوانان در این سن تلاش می‌کنند که هویتی متمایز و مستقل از والدین داشته باشند و همچنین همواره دلخوری‌های بین آن‌ها و خواهر و برادرانشان پیش می‌آید، بنابراین اعمال انگیزشی این مهارت ها باید در محیط های اجتماعی دیگری انجام گیرد. (مانند مدرسه، دوستان، فعالیت های فوق برنامه).

 

مهارت هشتم

مهارت ها و ارزش ها در روابط: این مهارت شامل توانایی حفظ رابطه در طی زمان، توسعه ی دوستی ها، توانایی مکالمه، ایجاد تعادل میان نیاز های خود و دیگری در رابطه ی عاطفی و مهارت روابط عاطفی است.

دقت کنید که خلق و خوی فرد نقش عظیمی در تعیین میل او به ایجاد روابط اجتماعی بازی می کند اما والدین می توانند فرزندشان را تشویق کنند و بستری برای روابط اجتماعی برای فرزندشان مهیا کنند.

 

مهارت نهم

رفتار اخلاقی، صداقت و شخصیت: دفاع از حق، وظیفه شناسی، مسئولیت برای خود و فرد کم بضاعت از موارد این مهارت هستند.

توجه داشته باشید با وجود آن که غالب نوجوانان در طی سالهای نوجوانی به کارهای پرخطر دست می‌زنند، دروغ می گویند و قانون شکنی می کنند، اما به گفته ی خودشان، در عین حال تعلق خاطر قابل توجهی نسبت به «کار درست» از خود نشان می دهند. هنگامی که این کودکان به اواسط دهه دوم عمرشان می رسند، ارزش هایشان تغییر کرده، تکامل یافته و به بلوغ رسیده تا به مجموعه ای تبدیل شود که معمولا بسیاری از ارزش های والدین خود را بازتاب می کند.

 

مهارت دهم

 معنویت و زندگی هدفمند: این مهارت شامل توانایی پذیرش و کنار آمدن با سختی ها و ناملایمات، تاب آوری عاطفی، انگیزه برای یک زندگی معنا دار و درک ارزش تامل و رشد ذهنی در طی زمان است. دقت کنید که صبوری و (باز هم) الگویی مناسب بودن به عنوان والد در اینجا از نکات کلیدی هستند.

 

 

نویسنده:

لورا کاستنر، پروفسور روانپزشکی و علوم رفتاری در دانشگاه واشینگتن و مولف کتب متعدد فرزندپروری

مترجم: سینا میرمبینی

سبد خرید

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش