نوعی حالت روحی و احساسیست. در واقع استرس، نگرانیهای درونی و بیرونی ناشی از برآورده نشدن خواستهها و یا رویدادهای مهم است. زمانی اتفاق میافتد که میزان درخواستها و انتظارات دیگران(والدین، مدرسه، دوستان و ...) از نوجوان از میزان منابع او (دانستهها، توانمندیها و ...) بیشتر باشد. که پیامدهای روانی و جسمانی دارد و فرد تحت چنین شرایطی دچار ترس شدید، درماندگی و وحشت میشود.
نشانههای استرس
مشکل خوابیدن، کاهش تمرکز، بیقراری، سرگیجه و سنگینی سر، خستگی بیش از حد، خشکی دهان، افزایش ضربان قلب، تعریق، اختلال در تصمیمگیری و ... .
آثار ناشی از عدم مدیریت استرس
عدم مدیریت استرس باعث بزرگ شدن آن میشود. چیزی که در ابتدا یک دانه کوچک استرس بود تبدیل به یک کوه بزرگ از استرس میشود که نمیدانید چهطور از عهدهی آن برآیید.
روشهای مدیریت استرس
1) نگرانی را به کلمات تبدیل کنید؛ میتوانید با خود یا خانواده، معلم و دوستان در مورد استرستان صحبت کنید.
2) برای کم کردن قدرت استرس از منطق استفاده کنید.
*منطق یعنی:
به جای اینکه از احتمال وقوع یک اتفاق دچار استرس شوید، در مورد اینکه واقعا آن اتفاق وجود دارد یا نه فکر کنید.
به خودتان یادآوری کنید که اتفاقات بد مدام پیش نمیآیند.
حتی اگر اتفاق بد کوچک هم افتاد، میتوانید از عهدهی آن بربیایید.
از خود بپرسید: شما چه کاری میتوانید انجام دهید یا چه چیزی میتوانید به خود بگویید که کمتر نگران باشید؟
3) زمانی را در طول روز مشخص کنید که در آن زمان به نگرانیهایتان فکر کنید و اگر قبل از زمان مشخص نگرانی سراغتان آمد بگویید برو در گوشه ذهنم بمان و زمان مشخصشده به نگرانیها میپردازم. (مثلا هر روز راس ساعت 6 بعدازظهر به نگرانیها بپردازید)
4) اوضاع زندگیتان را مرتب کنید: فعالیت جسمانی مانند قدم زدن(همزمان تعداد قدمهایتان را بشمارید)، جسمتان را ریلکس کنید (چشمان خود را ببندید و سعی کنید از انگشتان پاها، بعد کف پا، مچ پا، ساق پا ... تا سر خود را شل، رها و وانهاده کنید) به همراه تنفس(از دهان دم و از بینی بازدم)، به خاطرات خوب(تولدتان، هدیه گرفتن از یک دوست، نمره خوب پایان سال، سفری که به همراه خانواده رفته بودید و ...) فکر کنید با تمام جزییاتش.
ثبت کلمه عبور خود را فراموش کردهاید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.