عادات روزانهی ما که در حدود نیمی از شبانهروز ما را به خود اختصاص میدهند، روتینهای ما هستند.
بهنوعی همین رفتارها ذرهذره «ما» را شکل میدهند. دستاوردها و شکستهای ما در گروی همین عادات هستند.
باید بدانیم هیچ موفقیتی اتفاقی و با سرعت رخ نمیدهد؛ به قول معروف «یک شبه نمیشود راه صد ساله را پیمود». ما در راهنما آکادمی با بررسی عادات روزانهی موفقترین افراد جهان در حوزههای مختلف، به شما این امکان را میدهیم که از برنامهی روزانهی بزرگان آگاه شوید تا بتوانید از آنها برای زندگی خود الگوبرداری کنید. افراد موفق از ساعات خواب تا نحوهی مطالعه و از همه مهمتر نحوهی اندیشیدنشان قابل توجه است و هر کدام از ما در هر عرصهای که علاقهمند هستیم میتوانیم از آنها ایدههایی را بگیریم.
تکنیک های ساختن عادات:
1.سه هفته (21 روز) زمان لازم است تا یک رفتار جدید بهشکل خودکار به عادات ما اضافه شود و یا یک رفتاری که آن را نمیپسندیم از برنامهی روزانهی ما حذف شود.
پس باید عادت جدید را بنویسیم و هر روز آن را انجام دهیم و بعد در دفتر برنامهریزی یا تقویم روزانهی خود انجام آن را علامت بزنیم.
تکنیک طلایی در بخش برنامهریزی عادات:
افزودن عادتی که میخواهیم آن را ایجاد کنیم به عادتی که از قبل داشتهایم.
مثلا اگر میخواهیم پانزده دقیقه کتابخوانی را به برنامهی روزانهی خود اضافه کنیم آن را به مسواک شبانه متصل کنیم تا به انجام بهتر فعالیت مستمر کتابخوانی کمک کنیم. یعنی هر شب بعد از مسواک زدن به مدت پانزده دقیقه کتاب مورد نظرمان را بخوانیم.
((در حقیقت این کار جدید و سخت کمکم مانند همان مسواک زدن، که به آن عادت کردهایم و به صورت ناخودآگاه انجام میدهیم، از سیستم خودآگاهمان به ناخودآگاه خواهد رفت و جزء عادات روزانهی ما خواهد شد))
2.توجه به تکرار هر روز عادت جدید
مثلا اگر میخواهیم روزی پنج لغت زبان انگلیسی حفظ کنیم، با استمرار در دورهی لغات و خواندن لغات جدید، با همین روش در یک سال میتوانیم حدود 1800 کلمه یاد بگیریم که خود برای یادگیری یک زبان جدید تا حدی کافی است.
3.سادهسازی:
ساختن و از آن مهمتر حفظ عادت جدید برای همه ما سخت است و ذهن ما در برابر آن مقاومت میکند.
سادهسازی بسیار به ما کمک میکند تا عادتی را برای خود بسازیم.
بهطور مثال اگر می خواهیم روزی 2 ساعت مطالعه به برنامهی روزانهی خود اضافه کنیم بهتر است که از روزی 30 دقیقه آغاز کنیم و هر هفته 30 دقیقه به آن بیفزاییم.
4. یادآوری روزانه:
دو هفتهی اول انجام هر عادت جدید سخت و دشوار است. پس هر روز انجام عادت جدید را به خودمان یادآوری کنیم.
مثلا با چسباندن استیکرهای رنگی به درب یخچال و حتی روی میز کارمان، میتوانیم این یادآوری را به خود انجام دهیم و بعد از اتمام آن کار، هر روز در دفتر برنامهریزی یا تقویم روزانهی خود انجام آن را علامت بزنیم.
5. مکان و زمان:
انتخاب زمان و محل مشخص و مناسب با هر فعالیت یکی از بیشترین تاثیرها را در ساخت عادت جدید میگذارد. عوامل متعددی در این امر موثر است.
(( طبق تحقیقات به عمل آمده بیشتر افرادی که باشگاههای نزدیک به منزل را برای ورزش روزانهی خود انتخاب میکنند در طولانی مدت ورزش خود را ادامه میدهند.))
*خاطرم هست یکی از ورزشکارانم باشگاه شیک و معروفی را که حدودا 30 دقیقهای با منزلش فاصله داشت برای بار چندم ثبتنام کرده بود و بعد از چند جلسه دوباره از رفتن به باشگاه و انجام برنامهی تمرین ورزشیاش منصرف شده بود. در نهایت با انتخاب باشگاهی که پیاده از خانهشان حدود 10 دقیقه راه بود توانست به ایده آل وزنی و بدنی خود برسد. درست است که باشگاه کوچک بود و آن امکانات باشگاه دورتر را هم نداشت ولی عامل استمرار باعث پیشرفت او شده بود.
همین مثال برای امور دیگر هم مصداق دارد. مثلا اگر در اتاق مطالعه یا کتابخانه در زمانی مشخص خود را مقید به مطالعه کنیم، حضور در آن محیط آمادگی ذهنی ما را برای انجام فعالیت مربوط بالا میبرد. چون ذهن ما میداند که این فضا برای مطالعه است و ما در این محیط میخواهیم برای انجام کاری مشخص متمرکز باشیم.
6.حتما پاداش برای خود در نظر بگیرید:
حفظ انگیزه برای انجام عادت بسیار کمککننده است. یکی از راهکارهای آن در نظر گرفتن جایزهای برای خود بعد از انجام قسمتی از کار یا اتمام مرحلهای از آن است.
قرار نیست جایزه را چیز خاصی در نظر بگیریم.
بهطورمثال اگر یک هفته تمرینات ورزشیمان را انجام دادیم یا کلمات زبانی را که برای این هفته انتخاب کرده بودیم، حفظ کردیم در آخر هفته خود را به یک بستنی یا نوشیدنی مورد علاقهمان مهمان کنیم. یا اگر رژیم خاصی را پیروی میکنیم یک وعده در هفته را به غذای مورد علاقهمان اختصاص دهیم.
7.کمالگرایی را رها کنید:
تجربه به من ثابت کرده که افراد در انجام هر کاری در زندگی با کمالگرایی، انجام آن کار را برای خودشان سخت میکنند. افرادی هستند که اغلب انجام کارهای جدید را به علت همین کمالگرایی منفی به سرانجام نمیرسانند و سرخورده به دنبال کار بعد میروند. باید بدانیم هیچیک از ما در هیچ جایگاهی بدون اشتباه نیستیم. حتی قهرمانان المپیک در رشتهی پرتاب دیسک هم خیلی اوقات چند پرتابشان به خطا میرود تا یک پرتاب موفق و رکوردشکن را از خود بهجامیگذارند. بهتر است بدانیم اشتباهات ما اگر برایمان تجربه شوند و ما بتوانیم آنها را در مسیر خود اصلاحشان کنیم، پلههای پیشرفت و ترقی ما خواهند شد. به یاد اظهارنظری از مایکل جردن بسکتبالست افسانهای آمریکایی میافتم که میگوید: «من بیش از 9 هزار پرتاب را در دوران بازیام از دست دادم. حدود 300 بازی را باختم. 26 بار میتوانستم با پرتابم باعث برد تیم شوم اما پرتاب را از دست دادم. من بارها شکست خوردم و به همین خاطر موفق شدم.»
8. چشمپوشی و اراده
معجون چشمپوشی و اراده مکمل هم هستند و ابزار بسیاری از موفقیتها.
اگر اصلگرایی* را اولویت خود قرار دهیم و کارهای اضافه را، که در حقیقت دلیل اضافه بودنشان در اولویت نبودنشان هست، کنار بگذاریم، باید گفت که کاری بزرگ انجام دادهایم.
رسیدن و زمان گذاشتن برای کار اصلی بسیار حائز اهمیت است چون همهی ما زمان و انرژی محدودی داریم.
پس باید روش چشمپوشی از کارهایی که در حال حاضر در اولویتمان نیستند را به کار بگیریم و بدانیم در هر زمان اولویت ما میتواند یک چیز باشد.
اراده و چشمپوشی آنجایی به ما کمک میکنند که دیگران ایستادهاند. اگر قرار است 5 صبح بیدار شویم و به کوه برویم باید بدانیم لازمه آن چشمپوشی از لذت خواب تا ساعت 9 است. چون قرار است ساعت 9 در قله باشیم.
*اصلگرایی به ما میگوید یک مسیر را بهجای ده مسیر انتخاب کنیم و حاشیهها را حذف کنیم تا بتوانیم به مقصد خود برسیم.
ثبت کلمه عبور خود را فراموش کردهاید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.